Acte Necesare Cununie Civila

Bine ai venit la ghidul complet al actelor necesare pentru cununia civila! Daca planuiesti sa-ti oficializezi relatia prin cununia civila, este esential sa stii ce documente sunt necesare pentru a te conforma legii. Indiferent daca …

Acte Necesare Cununie Civila

Bine ai venit la ghidul complet al actelor necesare pentru cununia civila! Daca planuiesti sa-ti oficializezi relatia prin cununia civila, este esential sa stii ce documente sunt necesare pentru a te conforma legii. Indiferent daca esti cetatean roman sau strain, respectarea cerintelor legale va asigura o experienta fara stres in timpul procedurii de cununie civila.

Ce este Cununia Civila?

Cununia civila este un act legal care confera o recunoastere oficiala a casatoriei in fata legii. In Romania, cununia civila are aceeasi valoare juridica ca si cununia religioasa. Cu toate acestea, este important de mentionat ca cununia civila poate fi incheiata atat intre parteneri de sex opus, cat si intre parteneri de acelasi sex, conform legii din 2019 care a introdus casatoria intre persoanele de acelasi sex.

Documente Necesare pentru Cununia Civila

Pentru a incepe procesul de cununie civila, vei avea nevoie de urmatoarele documente:

1. Acte de Identitate

Atat tu, cat si partenerul/partenera de viata trebuie sa prezentati acte de identitate valabile, precum buletine sau carti de identitate, in original.

2. Certificat de Nastere

Fiecare dintre voi trebuie sa furnizati un certificat de nastere, eliberat de autoritatile de stare civila din tara in care ati fost nascuti.

3. Certificat de Divort sau Deces (daca e cazul)

Daca ati fost casatoriti anterior sau partenerul/partenera a avut un alt partener care a decedat, trebuie sa prezentati certificatul de divort sau de deces, dupa caz.

4. Declaratie de Cetatenie

Daca esti cetatean strain, vei fi obligat sa prezinti o declaratie de cetatenie, care atesta statutul tau legal in tara.

5. Martori

Ambele parti trebuie sa aiba cel putin doi martori majori care sa fie prezenti la ceremonia de cununie civila. Martorii trebuie sa prezinte acte de identitate valabile.

Procedura de Cununie Civila

Dupa ce ai adunat toate documentele necesare, urmatorii pasi vor implica prezentarea acestora la biroul de stare civila din orasul in care doresti sa te casatoresti. In mod obisnuit, acest birou se afla la primarie sau intr-un alt sediu designat. Asigura-te ca ai facut o programare in prealabil pentru cununia civila.

In ziua cununiei civile, vei fi intampinat de un ofiter de stare civila care va supraveghea ceremonia. Ceremonia va implica declaratii de consimtamant de la ambii parteneri si, de asemenea, de la martori. Dupa ce ceremonia este incheiata, veti primi un certificat de casatorie care va atesta legalitatea uniunii voastre.

Important de Retinut

Asigura-te ca toate documentele sunt originale si in termenul de valabilitate la momentul prezentarii. Daca documentele tale sunt in alta limba decat romana, va trebui sa prezinti traduceri legalizate ale acestora. De asemenea, este esential sa respecti termenele limita pentru prezentarea documentelor si programarea cununiei civile.

Cununie Civila vs. Cununie Religioasa

Este important sa intelegi ca cununia civila si cununia religioasa sunt doua procese separate. Daca alegi sa faci ambele, trebuie sa tii cont ca cununia civila trebuie incheiata inaintea celei religioase pentru a fi legala. Certificatul de casatorie obtinut in urma cununiei civile va fi necesar pentru incheierea casatoriei religioase.

FAQ-uri

1. Pot sa fac cununia civila in Romania daca sunt cetatean strain?

Da, cetatenii straini pot incheia cununie civila in Romania, dar trebuie sa prezinte documentele necesare, inclusiv o declaratie de cetatenie si traduceri legalizate, daca documentele lor sunt in alta limba.

2. Cati martori sunt necesari la cununia civila?

Sunt necesari cel putin doi martori majori la ceremonia de cununie civila.

3. Pot sa fac cununia civila in orice oras din Romania?

Da, poti incheia cununia civila in orice oras din Romania, dar trebuie sa te prezinti la biroul de stare civila din acel oras si sa faci o programare in prealabil.

4. Cat timp dureaza obtinerea certificatului de casatorie dupa cununia civila?

In mod obisnuit, certificatul de casatorie va fi eliberat imediat dupa ceremonia de cununie civila, dar acest aspect poate varia in functie de oras si de procedurile locale.

5. Este cununia civila valabila pentru partenerii de acelasi sex in Romania?

Da, cununia civila este valabila pentru partenerii de acelasi sex in Romania, conform legii din 2019 care a legalizat casatoria intre persoanele de acelasi sex.

Vezi și:

Lasă un comentariu